Plaatsing van inbouwspeakers in de wand

  • Geplaatst op
Plaatsing van inbouwspeakers in de wand

Wilt u kunnen genieten van een optimaal stereo- of surround systeem op de juiste luisterhoogte, dan is de keuze voor muur/wand inbouwspeakers snel gemaakt. Dit type inbouwspeakers leveren altijd een Hifi geluid dat van voren komt, zodat de breedte en diepte van het geluidsbeeld exact worden weergegeven. Kies voor wand inbouwspeakers als complete oplossing voor uw home cinema systeem of ga voor een betere geluidsweergave van uw televisiegeluid te vervanging van een soundbar. De veelzijdigheid van muur inbouwspeakers maakt het mogelijk om ze toe te passen van achtergrondmuziek tot Hifi geluid.

 

Maar hoe plaatst u deze speakers nu op de juiste wijze in de wand? Wij delen een aantal handige tips met u.

 

Luchtdichte plaatsing
Allereerst is het van belang dat u rekening houdt met een luchtdichte plaatsing. Anders heeft u kans dat het geluid uit de achterkant van de speaker via de voorzijde naar buiten gaat en dit verslechtert de basweergave. Zorg er daarom voor dat u de speakers luchtdicht monteert. Dit is eenvoudig bij een vlak plafond.

 

Wordt de inbouwspeaker in een ongelijke of poreuze oppervlakte gemonteerd, dan is dat lastiger.  Het dichtmaken van de achterzijde is in dat geval een oplossing of kies voor een inbouwspeaker met een geïntegreerde backbox.

 

Blackbox
Evenals bij plafonds het geval is, is het ook bij een poreuze of oneffen wand verstandig om te kiezen voor een inbouwspeaker met geintegreerde backbox. Een backbox is een behuizing die achter de speaker te plaatsen is met als doel een luchtdichte montage van de speakers mogelijk te maken. Daarnaast voorkom je hiermee dat het geluid uit de achterkant van de speaker zich verspreidt naar aangrenzende ruimtes. Houd er wel rekening mee dat de backbox vaak groter is dan het gat waarin de speaker komt, dus moet u er wel voor zorgen dat u er aan de achterkant bij kunt komen.

 

Aandachtspunten
Bedenk goed van tevoren of er zich op de plek waar u gaten gaat boren, er zich niks achter deze plekken bevindt. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsleidingen. Een ander belangrijk punt is dat, wanneer er sprake is van een voorzetwand, er sprake kan zijn van elektrische aansluitpunten of bijvoorbeeld inbouwdozen. Het is dan noodzakelijk om deze componenten opnieuw te laten installeren in de nieuwe voorzetwand.

 

En dan tot slot: heeft u een bouwproject op de planning staan en heeft u liever professionele hulp bij het adviseren over en plaatsing van de inbouwspeakers? Neem dan contact met ons op! Samen kunnen we kijken hoe we u kunnen begeleiden in dit proces.