Plaatsing van inbouwspeakers in het plafond

  • Geplaatst op
Plaatsing van inbouwspeakers in het plafond

Wilt u voor een eenvoudige en ´onzichtbare´ oplossing gaan wanneer het gaat om het inbouwen van speakers, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor plafond inbouwspeakers. Van compacte modellen met een vriendelijk prijskaartje tot duurdere modellen; afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden is de keuze zeer ruim. Het voordeel van plafond inbouwspeakers is dat ze discreet worden ingebouwd zodat ze wel de beste geluidsweergave leveren maar dat er geen units in uw interieur te zien zijn.

 

Maar hoe plaatst u deze speakers nu op de juiste wijze in het plafond? Wij delen een aantal handige tips met u.

 

Luchtdichte plaatsing
Allereerst is het van belang dat u rekening houdt met een luchtdichte plaatsing. Anders heeft u kans dat het geluid uit de achterkant van de speaker via de voorzijde naar buiten gaat en dit verslechtert de basweergave. Zorg er daarom voor dat u de speakers luchtdicht monteert. Dit is eenvoudig bij een vlak plafond.

Wordt de inbouwspeaker in een ongelijke of poreuze oppervlakte gemonteerd, dan is dat lastiger.  Het dichtmaken van de achterzijde is in dat geval een oplossing of kies voor een inbouwspeaker met een geïntegreerde backbox.

 

Backbox
Een backbox is een behuizing die achter de speaker te plaatsen is met als doel een luchtdichte montage van de speakers mogelijk te maken. Daarnaast voorkom je hiermee dat het geluid uit de achterkant van de speaker zich verspreidt naar aangrenzende ruimtes. Houd er wel rekening mee dat de backbox vaak groter is dan het gat waarin de speaker komt, dus moet u er wel voor zorgen dat u er aan de achterkant bij kunt komen.

 

Stappen

 

Stap 1
Bedenk goed van tevoren of er zich op de plek waar u gaten gaat boren, er zich niks achter deze plekken bevindt. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitsleidingen.

Stap 2
Meet precies uit waar de inbouwspeaker moet komen en teken het gat uit door een sjabloon te gebruiken.

Stap 3
Zaag het gat uit, bijvoorbeeld met een decoupeerzaag.

Stap 4
Sluit de plus/min van de inbouwspeaker en versterker goed op elkaar aan en bevestig de speakerkabels die over het plafond zijn getrokken. Monteer daarna de speaker in het plafond met behulp van het klemsysteem van de speaker. Schroef vervolgens de speaker vast met behulp van een handschroevendraaier. Als laatste stap kunnen de rand en voorgrill worden gemonteerd en eventueel worden overgeschilderd.

 

En dan tot slot: heeft u een bouwproject op de planning staan en heeft u liever professionele hulp bij het adviseren over en plaatsing van de inbouwspeakers? Neem dan contact met ons op! Samen kunnen we kijken hoe we u kunnen begeleiden in dit proces.