Inbouwspeakers plafond

  • Geplaatst op
Inbouwspeakers plafond

De plafond inbouwspeakers zijn zeer veelzijdig. Niet alleen kunnen ze worden toegepast als speakers voor achtergrondmuziek in kleine of grote ruimtes, maar ze zijn ook geschikt voor zij- en achterspeakers voor uw home cinema. Plafond inbouwspeakers zijn in meerdere prijssegmenten verkrijgbaar, van compacte modellen in huis waarbij er minder hoge eisen aan het geluid worden gesteld tot aan producten in het hogere prijssegment voor ruimtes waar het geluid belangrijker is. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor vierkante of ronde plafond inbouwspeakers.

 

Het ideale stereogeluid is te verkrijgen met modellen die bestaan uit twee speaker eenheden. Dankzij vierkante plafond inbouwspeakers bent u verzekerd van een gelijkmatige verspreiding van het geluid zodat u overal kunt genieten van dezelfde kwaliteit geluid, ongeacht waar u zich bevindt in de ruimte.

 

Het voordeel van plafond inbouwspeakers is dat ze discreet worden ingebouwd zodat ze zich niet in het gezichtsveld begeven.  Plafond speakers zijn voornamelijk geschikt voor achtergrondmuziek in zowel kleinere als grotere ruimtes. Maar ook als zij- en achter luidsprekers voor in een home cinema systeem zijn ze geschikt. Plaats compactere modellen bijvoorbeeld in de hal of badkamer en kies dan voor een speaker die bestaat uit twee luidsprekereenheden voor een stereogeluid. Dit model is een goede oplossing voor een rechthoekige ruimte waar een gelijkmatige verspreiding van het geluid lastig is.

 

Wanneer u voor een inbouwspeaker uit het hogere prijssegment kiest, dan zal de geluidskwaliteit hoger zijn en het vermogen nog beter. Bouw een plafondspeaker bijvoorbeeld in in de woonkamer of keuken.

 

Bij het plaatsen van een plafond inbouwspeaker is het van belang dat de luidsprekers luchtdicht worden geplaatst. Anders heeft u kans dat het geluid uit de achterkant van de speaker via de voorzijde naar buiten gaat en dit verslechtert de basweergave. Wordt de inbouwspeaker in een ongelijke of poreuze oppervlakte gemonteerd, dan is het dichtmaken van de achterzijde een oplossing of kies voor een inbouwspeaker met een geïntegreerde backbox.

 

Een backbox is een behuizing die achter de speaker te plaatsen is met als doel een luchtdichte montage van de speakers mogelijk te maken. Naast het feit dat een backbox een luchtdichte montage mogelijk maakt, kan ook worden voorkomen dat het geluid uit de achterkant van de speaker zich verspreidt naar aangrenzende ruimtes. Daarnaast is een backbox geschikt om de vochtinstallatie te herstellen als deze niet meer optimaal is door het boren van gaten.

 

De geluidskwaliteit van de plafond inbouwspeakers is ook afhankelijk van de mate van volume aan de achterzijde. Als er zich teveel of te weinig volume achter de speaker bevindt, kan dit nadelig zijn. Daarnaast is het ook zo dat wanneer de speaker zich in een lege ruimte bevindt, de speaker membraan geen tegendruk heeft waardoor de bas onnauwkeurig wordt. Bij te weinig volume wordt de speaker membraan teveel tegengehouden waardoor hij te weinig bas weergeeft. Het beste resultaat wordt in dat geval geleverd met een backbox of door dempend materiaal aan te brengen in de muur.